Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és ÁMK-ja

Képzések


Iskola neve: Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és ÁMK-ja
OM azonosító: 203051
Igazgató neve: Wellner Andrea
Megye: Győr-Moson-Sopron
Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 2/D
Tel: 99/537-162
E-mail: porpaczy@porpaczy.hu
Internet: www.porpaczy.hu
Pályaválasztási felelős neve: Lévay-Gál Katalin
Fogadóórája: kedd 8.00-8.50
Tagozatkódok: 0501.  Nyelvi előkészítő évfolyam
          Magyar-Osztrák Pénzügyi-számviteli ügyintéző
0502.  Turisztikai szervező, értékesítő
Felvételi a magyar-osztrák képzésbe: matematika és magyar nyelvi központi írásbeli és szóbeli vizsga alapján
Felvételi a turisztikai szervező értékesítő képzésbe: a tanulmányi eredmények alapján

Induló képzéseink:

Nyelvi előkészítő évfolyam
Magyar-Osztrák Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Képzés kódja: 0501
Képzési idő: 1+4 (érettségi)+1 év
Indítandó osztályok száma: 1

Nyelvi előkészítő évfolyamunk intenzív angol és német nyelv valamint informatikai ismeretek elsajátítására ad lehetőséget, mellette világörökség tantárgy tanulására, és szaknyelv felzárkóztatására is lehetőség nyílik.

A felvételi eljárás során az azonos teljesítményt elérő tanulók közül a rangsor elkészítésénél előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót, ezt követően azt a jelentkezőt, akinek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye az iskola székhelyének, telephelyének településén található, illetve akinek sajátos helyzete azt indokolja.

Kooperációs tanterv alapján, a közismereti tantárgyakat magyar tanárok magyarul, a szakmai tantárgyakat (gazdasági informatika, üzemgazdaságtan, számvitel) és az angol nyelvet pedig osztrák tanárok németül tanítják, itt Fertődön. A 11. évfolyamtól heti egy nap gyakorlatot diákjaink Frauenkirchenben, partneriskolánkban együtt töltenek az osztrák diákokkal. Mellék-szakképesítés helyett a kooperációs tanterv osztrák résztananyagait tanítjuk. A 12. évfolyam végén magyar érettségit tesznek, a 13. évfolyam végén pedig osztrák érettségi-képesítő vizsgát tesznek diákjaink Ausztriában.
Az osztrák érettségi bizonyítvány ausztriai továbbtanulásra is jogosít és egyben felsőfokú német nyelvvizsgával egyenértékű. Tanulóink Osztrák diákigazolványra és a hozzá kapcsolódó kedvezményekre is jogosultak. Diákjaink számára lehetőség van 11. vagy 12. évfolyamon 2 hetes angliai tanulmányúton részt venni.

Felvétel: A tanulmányi eredmények, a magyar nyelvi, a matematika központi írásbeli vizsga eredménye és a szóbeli vizsga alapján.


  • A központi írásbeli ideje: 2019. január 19.
  • A szóbeli felvételi vizsga időpontjai: 2019. február 27-én és március 06.


Turisztikai szervező, értékesítő szakképzés

Képzés kódja: 0502
Képzési idő: 4 (érettségi)+1 év
Indítandó osztályok száma: 1
Intézményünk a térség munkaerő piaci igényeire reagálva az Esterházy kastély és a Fertőszéplaki Tájházak adottságait kihasználva korszerű, széles gazdasági és marketing ismeretekkel, német, angol és igény szerint orosz tudással rendelkező szakemberek képzését vállalja fel. A turisztikai szervező, értékesítő képzés lehetővé teszi önálló turisztikai, turisztikára épülő vállalkozás teljes körű tevékenységének elvégzését, irányítását is, valamint utazási irodákban, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidő központokban szervezési és ellenőrzési feladatok ellátására akár vezetői szinten is. A képzés sokrétűségének köszönhetően a turisztikai szervező-értékesítő szakember közre tud működni a felsővezetői döntést igénylő üzleti-, gazdálkodási-, pénzügyi-, és marketingtervek kidolgozásában. 10. évfolyam végén választási lehetőség mellék-szakképesítés megszerzésére vagy egyéb tananyagtartalmak (idegen nyelv, érettségi tantárgyak, szakmai tantárgyak) tanulására. Ha mellék-szakképesítést választanak tanulóink, akkor szállodai recepciós 52 812 01 OKJ-s szakképesítést is kaphatnak.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján

Érettségi után megszerezhető szakképesítések:
Idegenvezető OKJ 54 812 01 1 év
Utazásügyintéző OKJ 51 812 01 1 év
Turisztikai szervező, értékesítő OKJ 5481203 1 év

A Fertőszéplaki Tájházak működtetésével jelentős szerepet vállalunk a közművelődésben, a világörökségi értékek megőrzésében és megismertetésében. Gyökereink közösek, az iskola és a tájházak is a volt Esterházy birtokon helyezkednek el. Az átalakult közoktatási elvárásoknak megfelelően letisztított, magas szintű oktatást folytatunk.
Az ágazati képzések során a tanulók megismerkednek a gazdasági, turisztikai alapismeretekkel, emelt szintű nyelvi képzésben részesülnek, megtanulják a gyógynövények termesztését és felhasználását, megismerik a Fertő-táj sokszínűségét, valamint vállalkozási és informatikai ismereteket szereznek. A Fertőszéplaki Tájházak a diák idegenvezetőink számára gyakorlóhelyül szolgálnak. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások és változatos múzeumi foglalkozások várják a látogatókat, diákcsoportokat. Jeles napi rendezvényeink hozzájárulnak a hagyományok ápolásához, az értékek megőrzéséhez és átadásához. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően korszerű technikával felszerelt múzeumi foglalkoztatókat alakítottunk ki. Egyedülálló világörökségi képzésünk segíti a világörökségi értékek megőrzését intézményünkben és az egész Fertő-tájon.
Kollégiumunk jó feltételeket biztosít a tanuláshoz, művelődéshez és kikapcsolódáshoz (infraszauna). Számítástechnika központunk lehetőséget is biztosít a diákok délutáni felkészülésére.

Az új intézmény fejlesztésével olyan szakképző központot hoztunk létre, mely a színvonalas oktatás mellett a gyakorlati képzésnek is helyet ad.

Génmegőrzési programunk segíti a helyi gyümölcsfajták megőrzését, génbankba helyezését.
A gyümölcsök egy részét a kollégisták szakköri foglalkozás keretében (tesz-vesz konyha) feldolgozzák, illetve szakképzés keretében a főzéshez alapanyagul szolgál.
A termelés feltételeinek biztosítása mellett új fejlesztéseket valósítottunk és valósítunk meg az anyagi lehetőségeink figyelembe vételével és a képzési irányok meghatározásával.
Intézményünk a felnőtt- és továbbképzés területén is megújul.

Iskolánk a nyílt napját 2019. november 13-án  8:00 -13:00  óráig tartja
    Helye: Fertőd
    Bemutatóórákat, pavilonos bemutatkozásokat tartunk
    Lehetőséget biztosítunk a Kollégium és az Informatikai központ megtekintésére.


Fenntartók

Partnerek

Elérhetőségek

Soproni SzC Porpáczy Aladár Szakképző iskolája, Kollégiuma és ÁMK-ja

  • Cím: 9431 Fertőd Madách sétány 2/D
  • Tel./Fax: 99/537-162
  • E-mail:  
  • Hol talál meg:

hol talál meg bennünket Feki Webstudio @ 2005-2019 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás