Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

KépzésekTémahetek


Pénzügyi és vállalkozói témahét

Digitális témahét

Fenntarthatósági témahétDigitális témahét

2019 2018 2017A mimikritől a kamuig – a manipuláció nyomában


Iskolánk idén első alkalommal kapcsolódott be a Digitális Témahét országos programba. Nagy örömünkre szolgál, hogy 19 fős tantestületünk több mint fele, tizenegy pedagógus kapcsolódott be valamilyen formában a projekthét eseményeibe, valamint tanulóink mintegy háromnegyedét is sikerült valamilyen tevékenységbe bevonni.

Projektünk fő témájául a manipulációt választottuk, amely több tudományterületen, a legváltozatosabb formában jelenhet meg: mást jelent a nyelvészetben, a természettudományokban, az internet világában.

Nyelvórákon társasjátékoztunk angolul az internet veszélyeiről, álhírekről és manipulált képekről tartottunk videokonferenciát szlovák diákokkal németül, kvízt készítettek és vezettek le tanulóink más osztályok számára, filmet dolgoztunk fel a manipulációról. Megkerülhetetlen témának bizonyult a mobbing is, erről prezentáció, kommentárok, szerepjáték és videó készült.

Magyar nyelvből tanulóink magas színvonalú prezentációin keresztül foglalkoztunk az érvelés, meggyőzés és manipuláció példáival, mindeközben a kulturált vita szabályait is betartottuk. Az elkészült videofelvételek a későbbi elemzésre is használhatók. A természettudományokban is megjelenik a befolyásolás, egyfelől az álcázás (mimikri), másfelől a kutatói „átverés” formájában. A témahéten ezeket a jelenségeket IKT eszközök segítségével tanulmányoztuk.

A projekt témájához nem kapcsolódik szorosan, de a témahéten további eseményeket is szerveztünk. A DTH partneri programjába bekapcsolódott Feki Webstúdió tulajdonos cégvezetője volt a kollégium vendége, akitől nem csak honlapkészítésről, hanem vállalkozásindítási tapasztalatokról, jövőre vonatkozó trendekről, az üzleti és személyes célok kitűzésének, és a folyamatos önképzés fontosságáról is hallottunk.

Bár az időjárás hátráltatta a Munzee kincskereső játék tesztelését, ezen a héten a QR-kódok kikerültek Fertőd utcáira és a kastélyparkba, lehetőséget adva tanulóknak, látogatóknak arra, hogy a helyi nevezetességeket, történelmet, természeti látnivalókat jobban megismerjék, akár német nyelven is, a mobil alkalmazás segítségével.

A hét záró eseménye a tavalyi eTwinning projektpartner, a Zabok-i horvát iskola tanulócsoportjának látogatása volt, akiket a 10.T. osztály látott vendégül. Közös prezentációkkal, nyelvi és ismerkedős játékokkal, kastélylátogatással töltöttük el azt a néhány órát, amivel a Pozsonyba és Bécsbe tervezett kirándulásukat Fertődön megszakították.

A témahét valamennyi eseménye és eredménye, képei és videói megtalálhatóak az alábbi eBook-ban.

Köszönjük a részvevő tanároknak és tanulóknak az aktív részvételt és támogatást!

Kalocsa IbolyaFenntartók

Partnerek

Elérhetőségek

Soproni SZC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium

  • Cím: 9431 Fertőd Madách sétány 2/D
  • Tel./Fax: 99/537-162
  • E-mail:  
  • Hol talál meg:

hol talál meg bennünket Feki Webstudio @ 2005-2021 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás